Gooische Uitvaartverzorging

Avond rouwverwerking Soest 12 november 2013

Geplaatst op vrijdag 15 november 2013

Ieder mens uniek, ieders rouw uniek

Op dinsdag 12 november 2013 hield Prof.Dr. Manu Keirse zijn lezing over rouwverwerking in de Emmakerk in Soest, een plek die een vriendelijke atmosfeer ademt. Vanwege de centrale ligging van Soest in het werkgebied van de Gooische Uitvaartverzorging was voor deze locatie gekozen.

Rob IJntema, directeur van de Gooische Uitvaartverzorging, heette de ruim tweehonderd aanwezigen welkom, waarna Anita Levolger, o.a. funerair spreker, een gedicht voordroeg. Daarna was het podium aan Prof.Dr. Manu Keirse. Vlaams klinisch psycholoog Manu Keirse is specialist op het gebied van verliesverwerking en palliatieve zorg en heeft diverse boeken over rouw op zijn naam staan. Daarnaast is Manu Keirse een begenadigd spreker, die in heldere bewoordingen en aan de hand van herkenbare voorbeelden zijn publiek van begin tot eind weet te boeien.

Keirse geeft aan dat rouwen geen vast stramien volgt, dat ieders rouw zo uniek is als iedere mens. Verdriet, boosheid, schuldgevoel zijn gevoelens die alle bij rouw kunnen voorkomen, met de nadruk op kúnnen, want alles kan, maar niets is een vast gegeven.
Ook benoemt Keirse dat vanuit de omgeving vaak onhandig wordt gereageerd. “Hoe gaat het nu met je?” is een vaak gehoorde vraag, die niet slecht bedoeld is, maar waarmee je degene die rouwt, kunt raken. Beter is het om bijvoorbeeld te vragen: “Hoe ben je de afgelopen dagen (of weken) doorgekomen? Vertel eens.” Of ga simpelweg een pannetje soep brengen, vang de kinderen eens een middag op.

Een termijn voor rouwen is niet te geven. Ieder mens rouwt op zijn eigen manier, heeft zijn eigen behoeften in dit rouwproces, neemt zijn eigen tijd en dat is maar goed ook.

Na de lezing konden vragen gesteld worden aan Keirse en de avond werd afgesloten met een drankje voor wie dat wilde. De reacties waren zeer positief . De erkenning en herkenning van de eigen rouw zijn geruststellend. Nee, je bent niet gek, je hebt oprecht van iemand gehouden: de keerzijde van verdriet is liefde. En verdriet zal steeds weer de kop opsteken. Zoals Manu Keirse het zo mooi verwoordde: 

Tranen worden gedroogd, niet voor altijd, maar altijd weer.

 


« terug naar het overzicht van nieuwsberichten

shop
LSR
Keurmerk Uitvaartzorg

Uitvaartcentrum Den Hull
Hilversum 035 624 2548

Uitvaartcentrum De Heemburgh
Bussum 035 691 7988

Uitvaartcentrum Ringweg Dorrestein
Amersfoort 033 461 1344

Uitvaartcentrum De Engenhof
Soest 035 624 2548