Gooische Uitvaartverzorging

‘ Shoppen’ voor een uitvaart. Kan dat? Mag dat? Hoe doe je dat?

Geplaatst op woensdag 2 oktober 2013

In alle opzichten letten consumenten op de verhouding tussen prijs en kwaliteit, of het nu gaat om het patatje-mét of om de aanschaf van een woning. Niet meer dan logisch.

‘Shoppen’ voor een uitvaart doen meer mensen niet dan wel. Hoe komt dat toch? De eerste verklaring is simpelweg dat er nog steeds een taboe rust op de dood, op praten over de dood. De meesten van ons leven alsof we niet doodgaan. Praten over de dood is dús niet nodig en het inwinnen van informatie over de aan een overlijden verbonden kosten al helemaal niet.

Bovendien is de combinatie emoties/geld een bijzonder moeilijke combinatie. Emotie is menselijk, geld is zakelijk. Menselijkheid en zakelijkheid staan haaks op elkaar en toch vinden ze elkaar o.a. in alle segmenten van de zorg, en ook in de uitvaartbranche.

Van oudsher zijn de verschillen tussen uitvaartondernemingen in Nederland groot. Vaak heeft dit te maken met lokale of regionale gebruiken/tradities en natuurlijk ook met de onderlinge verschillen tussen uitvaartondernemingen. Van oudsher ook werken nagenoeg alle uitvaartondernemingen met een soort van starttarief. De een noemt het het basistarief, de ander het aannametarief, de volgende het uitvaartpakket of de basiskosten, maar steeds wordt feitelijk hetzelfde bedoeld.

Wat het voor u nóg verwarrender maakt, is dat iedere uitvaartondernemer een pakket diensten aanbiedt in dit zogenaamde starttarief, dat steeds anders is. Bij de ene ondernemer zal het verblijf van de overledene in het uitvaartcentrum wel in dit basispakket zijn opgenomen, bij de andere ondernemer betaalt u daar separaat enkele honderden euro’s voor. Bij de een is de rouwauto inclusief, bij de ander betaalt u daar apart een bedrag voor. Bij de een is een bepaald type kist opgenomen in de basis, bij de ander betaalt u de kist apart. En ga zo maar door.
Het een laat zich helaas niet één-op-één vergelijken met het ander.

Wij adviseren u daarom om voor uzelf en de mensen in uw directe omgeving helder te krijgen wat bij een onverhoopt overlijden de bedoeling zou zijn. Hoe gedetailleerder u daar een beeld van hebt, hoe gerichter u ook prijsopgaven kunt opvragen bij de verschillende uitvaartondernemingen. Dat is de enige manier om werkelijk prijzen te kunnen vergelijken. Wij hopen dat u de moeite zult nemen om dit te doen, in uw eigen belang en in het belang van de mensen in uw directe omgeving.

En als u dit doet, raden wij u natuurlijk aan om zeker ook een offerte bij de Gooische Uitvaartverzorging te vragen. Want naast onze ‘dicht bij u’ menselijke mentaliteit en uiterst deskundige en zorgvuldige manier van werken, zijn wij ook zakelijk, financieel gezien, een uitstekende keuze.


« terug naar het overzicht van nieuwsberichten

shop
LSR
Keurmerk Uitvaartzorg

Uitvaartcentrum Den Hull
Hilversum 035 624 2548

Uitvaartcentrum De Heemburgh
Bussum 035 691 7988

Uitvaartcentrum Ringweg Dorrestein
Amersfoort 033 461 1344

Uitvaartcentrum De Engenhof
Soest 035 624 2548