Gooische Uitvaartverzorging

Vingerafdruk van verdriet; lezing over rouwverwerking

Geplaatst op woensdag 21 november 2012

Op maandag 19 november kwamen ruim 300 geïnteresseerden naar Hotel Lapershoek in Hilversum voor een lezing van dé specialist in rouwverwerking, de Vlaamse klinisch psycholoog prof. dr. Manu Keirse. Zij werden niet teleurgesteld. De ideeën en inzichten van Keirse bleken tot veel herkenning te leiden bij de toehoorders, van wie velen zelf de nodige ervaring hadden met het verwerken van verlies.

Manu Keirse is een begenadigd verteller, die zeer heldere taal gebruikt en zijn relaas doorspekt met concrete voorbeelden. Hij vergelijkt de rouwverwerking met een vingerafdruk. Iedereen herkent de vorm, maar het precieze patroon is voor ieder individu anders. Ook wijst hij er op dat in de term rouwverwerking het woord 'werken' terug komt. Het omgaan met verlies is als een serie taken die één voor één afgewerkt moeten worden. Hoe iemand dat doet is heel persoonlijk, maar het is duidelijk dat het een mentaal én fysiek uitputtend proces is.

Omgaan met verdriet van anderen

Omgaan met rouw is moeilijk, maar omgaan met mensen die rouwen is óók niet eenvoudig. Keirse ging in op de rol van de omgeving van rouwenden. Die kan bij de verwerking steun bieden, maar ook in de weg staan. Hij gaf het voorbeeld van een echtpaar dat hun dochtertje had verloren. De man werkte in een fabriek en de vrouw in de keuken van een ziekenhuis. De huisarts had de personeelschef van de fabriek gebeld en hem geïnstrueerd hoe om te gaan met de benadering van de rouwende medewerker. Het ziekenhuis had hij niet gebeld, er van uitgaand dat ze daar wel zouden weten hoe om te gaan met dit soort persoonlijke drama's. Dat bleek een misrekening.

De personeelschef in de fabriek had alle collega's geïnstrueerd de man open tegemoet te treden. De man zelf had hij in een individueel gesprek de ruimte geboden om zijn gevoelens te uiten. Hij had hem zelfs aangeboden dat hij zich op elk gewenst moment mocht afzonderen als het hem te veel werd. De vrouw echter werd door haar chef begroet met een droog: "Blij dat je er weer bent. Ga maar snel aan de slag, dat is de beste manier om het uit je hoofd te zetten." Precies zoals het níet moet.

Groot en klein verdriet

Gedurende de avond kwamen veel aspecten van rouwbeleving en verwerking van verlies aan de orde. Het ging bijvoorbeeld ook over de omgang met kinderen die een groot verlies te verwerken krijgen. Denk aan het overlijden van een vriendje of een familielid. Of om een scheiding, waarbij het kind moet omgaan met het verlies van het gezin. En over het verlies van een baan. Allerlei soorten van emotionele opschudding die kunnen leiden tot een verwerkingsproces dat overeenkomt met rouw.

Het gaat over…

Belangrijke boodschap van Keirse is dat rouwen een proces is waar je doorhéén moet. Dat er momenten zijn dat je denkt dat je gek wordt van verdriet, maar dat ook dát heel gewoon is. De keerzijde van verdriet is liefde. Rouw is hét bewijs dat je van iemand kunt houden. En uiteindelijk – hoe lang het ook duurt – gaat het over en wordt het gras langzaam weer groener.

Voor herhaling vatbaar!

Na de lezing was er gelegenheid tot napraten, waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt. De grote interesse en enthousiaste reacties zijn voor de Gooische Uitvaartverzorging aanleiding om dit soort lezingen ook in de toekomst zeker te blijven organiseren.

Prof. dr. Manu Keirse: beeld en geschreven woord

Op internet kunt u lezingen van de heer Keirse vinden. Volg de link Keirse op Youtube. 
Boeken van de heer Keirse kunt u vinden in verschillende boekwinkels of op het internet. Volg de link De boeken van Keirse.
 


« terug naar het overzicht van nieuwsberichten

shop
LSR
Keurmerk Uitvaartzorg

Uitvaartcentrum Den Hull
Hilversum 035 624 2548

Uitvaartcentrum De Heemburgh
Bussum 035 691 7988

Uitvaartcentrum Ringweg Dorrestein
Amersfoort 033 461 1344

Uitvaartcentrum De Engenhof
Soest 035 624 2548